Η-Γιορτή-της-Μαμάς

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στη λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

 

Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

 

 

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

 

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (14 Μαΐου 2023).

Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε το 1929 και συνδέθηκε αρχικά με τη γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. Από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

 

Στο σχολείο μας τα παιδιά του Δημοτικού, όπως κάθε χρόνο, στο μάθημα των εικαστικών ασχολήθηκαν με το να φτιάξουν ευφάνταστες κατασκευές τις οποίες θα τις προσφέρουν στις μανούλες τους σαν δώρο.

Φέτος αυτό που έφτιαξαν ήταν καρδούλες από πηλό, ύστερα τις έβαψαν με νερομπογιές στο χρώμα της αγάπης φυσικά, το κόκκινο! Το δώρο ολοκληρώθηκε με μια μικρή καρτούλα η οποία έγραφε τις λέξεις «Σ’αγαπώ Μαμα».

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/22

 

 

Κούρτη Αρετή Διονυσία

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο