Αθλητισμός

Φυσική Αγωγή και Σχολικός Αθλητισμός

 

Η Φυσική Αγωγή κατέχει σημαντική θέση στο πρόγραμμά μας!  Καλλιεργούμε στα παιδιά την αξία της δια βίου άθλησης και τα παρακινούμε να αποκτήσουν ευεξία και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 

Στο σχολείο μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενασχόληση των παιδιών με αθλητικές δραστηριότητες γιατί πιστεύουμε ότι:

 • Η άσκηση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα. Μέσω της άσκησης «δυναμώνουν» σημαντικά τα οστά, οι μυς και οι αρθρώσεις τους.
 • Παράλληλα με την ενδυνάμωση του σκελετικού και του μυϊκού συστήματος, η άσκηση βοηθάει στην ενδυνάμωση και του καρδιαγγειακού συστήματος. Ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης μιας φυσικής δραστηριότητας «γυμνάζονται» παράλληλα η καρδιά και οι πνεύμονες, δηλαδή «προπονείται» συνολικά το καρδιαναπνευστικό σύστημα.
 • Αναπτύσσεται η νευρομυϊκή συναρμογή των παιδιών. Με απλά λόγια, τα παιδιά μέσω τεχνικών ασκήσεων και των επαναλήψεων αυτών μαθαίνουν να ελέγχουν καλύτερα το σώμα τους και τις κινήσεις τους. Βελτιώνοντας έτσι τα αντανακλαστικά τους και αναπτύσσοντας το συγχρονισμό μεταξύ ματιών και άκρων.
 • Η άσκηση συμβάλλει σημαντικά και ουσιαστικά στη διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους. Η συγκεκριμένη επίδραση της άσκησης είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς την αλματώδη αύξηση στα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και το πλήθος των σοβαρών και αρνητικών συνεπειών που η αύξηση αυτή επιφέρει στην υγεία.
 • Η φυσική δραστηριότητα έχει, επίσης, σχετιστεί με πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη για τα παιδιά. Έχει βρεθεί ότι βελτιώνει αισθητά τον έλεγχο του άγχους και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης και εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης, περιστατικά που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα ιδιαιτέρως κατά την ευαίσθητη φάση της εφηβείας.
 • Σε κοινωνικό επίπεδο, η συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες και ειδικά σε ομαδικά αθλήματα έχει βρεθεί ότι βοηθάει τα παιδιά στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους, παρέχοντάς τους ευκαιρίες για αυτοπροβολή, «χτίζοντας» την αυτοπεποίθησή τους και αναπτύσσοντας αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας.
 • Σε επίπεδο πνευματικής λειτουργίας, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά τα οποία ασκούνται εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στα σχολικά μαθήματα.
 • Τέλος, μια πιο μακροπρόθεσμη αλλά ιδιαίτερα σημαντική επίδραση της άσκησης είναι ότι τα παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια ακολουθούν και έναν συνολικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αποφεύγοντας έτσι την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα ή τη χρήση ουσιών τόσο κατά τη φάση της ανάπτυξής τους, όσο και στην ενήλικη ζωή τους.

Συγκεκριμένα η  Φυσική Αγωγή

 •  στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό περιλαμβάνει μαθήματα με κινητικό περιεχόμενο και μάθημα κολύμβησης και skateboarding.
 •  στο Γυμνάσιο μάθημα κολύμβησης,  Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, skateboarding και Επιλογές Αθλημάτων
 • στο Λύκειο  μάθημα κολύμβησης, skateboarding και Επιλογές Αθλημάτων.

Αθλητικές αγωνιστικές ομάδες και συμμετοχή στα σχολικά πρωταθλήματα του Υπουργείου Παιδείας

 

Σκοπός του σχολικού αθλητισμού είναι η ανάπτυξη βασικών αθλητικών δεξιοτήτων και η απόκτηση εμπειρίας με τη συμμετοχή των μαθητών στα σχολικά πρωταθλήματα του Υπουργείου. Οι σχολικές ομάδες συγκροτούνται από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που δοκιμάζονται στα αθλήματα που επιθυμούν. Σκοπός είναι η τελική επιλογή τους στις σχολικές αθλητικές ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και σε άλλους ελληνικούς και διεθνείς αγώνες. Οι επιτυχίες των ομάδων μας – μέσω της πριμοδότησης που παρέχει ο νόμος- έχουν δώσει τη δυνατότητα σε σημαντικό αριθμό μαθητών μας να εισαχθούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 

Ειδικά Αθλητικά απογευματινά τμήματα

Στο πλαίσιο του ολοήμερου Σχολείου αλλά και πέραν αυτού λειτουργούν τμήματα απογευματινών αθλητικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην εκμάθηση των βασικών τεχνικών επιδεξιοτήτων διαφόρων αθλημάτων.

 

Αθλητικές εγκαταστάσεις

 

Σημαντικός παράγοντας για την υλοποίηση των προγραμμάτων φυσικής αγωγής είναι και οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Η ναυαρχίδα των εγκαταστάσεων μας είναι το κλειστό κολυμβητήριο μας.

 

 Summer Camp – Καλοκαιρινές δραστηριότητες

 

Αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού έτους, παιδιά 3 έως 17 ετών έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε καλοκαιρινές αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες διασκεδάζοντας παρέα με τους φίλους τους σε ασφαλές περιβάλλον.

Οι δραστηριότητες είναι: Τένις, Μπάσκετ, Καράτε, Κολύμβηση, Βόλεϊ, Ποδόσφαιρο,  Χορός, skateboarding κ.α.

 

Αθλητικά Σαββατοκύριακα

Στο σχολείο μας καθιερώσαμε τον θεσμό του αθλητικού Σαββατοκύριακου όπου οργανωμένα μεταβαίνουμε σε ειδικές εγκαταστάσεις για να γνωρίσουμε αθλήματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε στους χώρους του σχολείου όπως:

 • Ιππασία
 •  Χιονοδρομία
 • Ιστιοπλοΐα
 • Αναρρίχηση
 • Πεζοπορία
Μετάβαση στο περιεχόμενο