Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τροχοσανίδας (skateboarding), Δημήτρης Γρηγοριάδης γενικός διευθυντής και Λυκειάρχης στα Εκπαιδευτήρια Υπατία, εξηγεί τους στόχους και το όραμά του για skate friendly πόλεις σε όλη τη χώρα.
Πώς μοιάζει ο κόσμος όταν τον διασχίζεις πάνω σε ένα skate, διαπερνώντας γρήγορα τις εικόνες γύρω σου, σαν να κοιτάς ένα ιλιγγιώδες σελιλόιντ; Τι σημαίνει για τους λάτρεις του skate η βόλτα πάνω στα τέσσερα αυτά ροδάκια; Ένα αστικό χόμπι, ένα άθλημα, μια διασκεδαστική δραστηριότητα; Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τροχοσανίδας, Δημήτρης Γρηγοριάδης, μιλά στην ATHENS VOICE για την ιστορία του skateboard, για την ανάπτυξη του αθλήματος μέσα στα επόμενα χρόνια αλλά και το πώς οραματίζεται την skate friendly πόλη του μέλλοντος.
Ποια είναι η ιστορία του skateboarding; Έχουμε εικόνα για το πότε και πού ξεκίνησαν οι πρώτες ξεχωριστές βόλτες με skate;
Το skateboarding είναι ένα άθλημα δράσης καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών, που περιλαμβάνει ιππασία και εκτέλεση κόλπων χρησιμοποιώντας skateboard, καθώς και ψυχαγωγική δραστηριότητα, μορφή τέχνης, δουλειά στη βιομηχανία ψυχαγωγίας και μέθοδο μεταφοράς. Περίπου 90 εκατομμύρια παιδιά ασχολούνται σε όλο τον κόσμο με το skateboard, ενώ η αγορά skateboarding αναμένεται να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028.
Η Τροχοσανίδα είναι, πλέον, Ολυμπιακό άθλημα, ήδη με την πρεμιέρα στο Τόκιο. Το γεγονός αυτό έχει δώσει άλλη δυναμική στο άθλημα;
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια τεράστια δυναμική. Δεχόμαστε δεκάδες αιτήσεις από γονείς παιδιών, που θέλουν να ενταχθούν σε σωματεία και ν’ αποτελέσουν τους αυριανούς πρωταθλητές μας. Ως ομοσπονδία αφενός, θα «αγκαλιάσουμε» όλους όσοι είναι λάτρεις του αθλήματος και αφετέρου, θα θέσουμε τις απαραίτητες βάσεις και προϋποθέσεις προκειμένου να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αθλητών. Των παιδιών, που έχουν ως τρόπο ζωής την τροχοσανίδα.
Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της Ομοσπονδίας Τροχοσανίδας;
Η Πολιτεία, μέσω της ομοσπονδίας, θέτει κανόνες και αρχές και στο άθλημα τροχοσανίδας. Πρώτο και βασικό μέλημά μας είναι η ασφάλεια. Θα διεκδικήσουμε χώρους για τη μεγάλη κοινότητα των skaters με τρόπο νόμιμο και θεσμικό. Ίσως, η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση όσων ασχολούνται με την τροχοσανίδα να μην είναι η καλύτερη δυνατή, εν τούτοις, όλα αλλάζουν ριζικά. Έχουμε συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς για κατασκευή skate parks στο Πεδίο του Άρεως, στα Ανάβρυτα, στην Γλυφάδα, στην Φυλή, στον Άλιμο αλλά και στην Κέρκυρα, το Ηράκλειο, στην Θεσσαλονίκη κ.α. Δεν θα υπάρχουν, πλέον, διακρίσεις και τα μέλη δεν θα αντιμετωπίζονται, πλέον, ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ή ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού». Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία διαδικτυακού καναλιού, με ενδιαφέρουσα θεματολογία. Από τις αρχές του χρόνου, επίσης, θα αποστέλλεται ψηφιακό περιοδικό με θέματα από την Ελλάδα αλλά και με αποκλειστικές συνεντεύξεις. Ευελπιστούμε ότι εντός του 2023 θα τυπώνεται και θα διανέμεται. Και αυτά είναι μόνο η αρχή…
Σε ποιες χώρες κατά τη γνώμη σας είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο το άθλημα;
Η τροχοσανίδα είναι το πιο δυναμικό και διαδραστικό άθλημα στον κόσμο. Και περιλαμβάνει, πρωτίστως, το νεανικό κοινό. Το συναντούμε παντού. Από τις ΗΠΑ και την Κίνα έως τη Βαρκελώνη, την Ιερουσαλήμ, την Καζαμπλάνκα, την Αβάνα, τη Βαρσοβία το Μόντρεαλ. Και να ήταν μόνο αυτές οι περιοχές. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τροχοσανίδας περιπλανούνται και σε όλο τον κόσμο, καταγράφοντας τη δυναμική του αθλήματος σ’ όλο τον πλανήτη – αξίζει να τα επισκεφτείτε.
Ιδανικά πώς φαντάζεστε την πόλη skate friendly του μέλλοντος;
Όπως θα γνωρίζετε από τις 25 Σεπτεμβρίου 2022, αρχής γενομένης με τη σημαντική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο παραλιακό μέτωπο και συγκεκριμένα από το ΣΕΦ μέχρι τη Γλυφάδα, έως και τα τέλη του 2023 θα διοργανώσουμε το πρόγραμμα Skate Up. Σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο, σε κάθε γωνία της χώρας θα διεξαχθούν ημερίδες, επιδείξεις, αγώνες και πρωταθλήματα. Στόχος του προγράμματος αποτελεί αφενός, τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στην τροχοσανίδα και αφετέρου, να «ανοίξουμε» το δρόμο στις νέες μορφές μετακίνησης με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όπως είναι το skate, τα τροχοπέδιλα κ.α. Έτσι, θα γίνει και πιο φιλική η κάθε περιοχή.
Με βάση την εικόνα των αθλητών μας, και το χρονοδιάγραμμά σας ποτέ θα μπορούσε η χώρα μας να μπει στο κάδρο των μεγάλων διακρίσεων;
Σίγουρα, χρειαζόμαστε υποδομές και σ’ αυτό τον τομέα θα δώσουμε όλη την ενέργειάς μας. Μην ξεχνάτε ότι η ομοσπονδία συστάθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα υποδομές με προδιαγραφές. Αναπόφευκτα, επιμορφώνουμε τους προπονητές, δημιουργούμε τις υποδομές, φέρνουμε στις ομάδες τα παιδιά και εν τέλει, τοποθετούμε πάνω σε ράγες το άθλημα με απώτερο στόχο την επιτυχία. Για εμάς πρωταρχικός σκοπός είναι η ασφάλεια των αθλητών της τροχοσανίδας. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ανεξάρτητες διοργανώσεις, οι οποίες ίσως, να εγκυμονούν προβλήματα ασφάλειας.
Ποια αίσθηση δίνει το skate σε κάποιον που βρίσκεται πάνω σε μια τροχοσανίδα; Είναι η αίσθηση ελευθερίας; Μοιάζει ο κόσμος διαφορετικός πάνω στις τέσσερις ροδίτσες;
Ως Ομοσπονδία εκπροσωπούμε την κοινότητα των skaters, που αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Το skate είναι παιχνίδι, το οποίο δίνει χαρά και κοινωνικοποίηση. Είναι ένας τρόπος ζωής. Μια έκφραση για δημιουργία, μια άσκηση προσαρμοσμένη στο αστικό περιβάλλον. Και αναμφισβήτητα, μια πρόκληση να ξεπεράσεις τα όρια σου. Για αυτό και το μήνυμα που στέλνει η Ομοσπονδία είναι «Ποτέ μην τα παρατάς»…
Πηγή: www.athensvoice.gr