Εκδηλώσεις 25ης Μαρτίου

Την Πέμπτη 23/03/2023 γιορτάστηκε στο σχολείο μας η επέτειος του Ευαγγελισμού και της 25ης Μαρτίου.

 

Στον χώρο του αμφιθεάτρου, υπό την επιμέλεια του καθηγητή Ιστορίας, Παναγιώτη Μπαλάση, πραγματοποιήθηκε η σχολική εορτή μας, με τη συμμετοχή μαθητών, αλλά και τη συνοδεία της χορωδίας.

 

Η γιορτή μας περιείχε ποιήματα από τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και πλαισιώθηκε από την χορωδία μας με διάφορα τραγούδια της επανάστασης. Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή. Μια γιορτή της πατρίδας και μια γιορτή της ορθοδοξίας. Μια γιορτή αφιερωμένη στην Ελευθερία, στην Αξιοπρέπεια, στον Ηρωισμό και στο Θαύμα που έζησε και έπραξε ένας λαός για τον οποίο είμαστε πολύ περήφανοι! Μέσα από τραγούδια και ποιήματα εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους πρωταγωνιστές του 1821.

 

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων. Ο στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της Πελοποννήσου (Μόρα Βαλεσί) Χουρσίτ Πασάς βρισκόταν στα Γιάννινα για να εξοντώσει τον Αλή Πασά, ο οποίος είχε αυτονομηθεί από την Υψηλή Πύλη. Πριν από την αναχώρησή του, ο Χουρσίτ είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους προεστούς του Μοριά ότι οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τον επικείμενο ξεσηκωμό των ραγιάδων ήταν ανυπόστατες.

 

Αχαιοί και Μανιάτες ερίζουν για το ποιος έριξε την πρώτη τουφεκιά του εθνικού ξεσηκωμού. Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους. Είναι η πρώτη πολεμική ενέργεια της Επανάστασης και θα λήξει νικηφόρα μετά από πέντε ημέρες.

Στις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τη συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί στην Πάτρα. Από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος αναχωρεί ο σερραίος έμπορος και φλογερός πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς, προκειμένου να ξεκινήσει την Επανάσταση στη Μακεδονία.

 

Η 23η Μαρτίου είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός του εθνικού αγώνα και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε πάρει τη θέση της 25ης Μαρτίου στο εορταστικό καλεντάρι της χώρας μας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου μας κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο Ηρώων της πλατείας Δημαρχείου του Περιστερίου την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.

 

Την ημέρα της παρέλασης το Σάββατο 25η Μαρτίου 2023 τα παιδιά του σχολείου μας ύψωσαν όλες τις σημαίες που υψώθηκαν κατά την διάρκεια της επανάστασης.

 

Κάθε οικογένεια ή κάθε οπλαρχηγός είχε τα δικά του σύμβολα, ωστόσο παντού κυριαρχούσε ο σταυρός.

Όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, δεν υπήρχε ένα κοινό σύμβολο που να αντιπροσωπεύει τους Έλληνες. Κάθε τόπος, οικογένεια ή οπλαρχηγός είχε τη δική του σημαία, εμπνευσμένη από τις τοπικές παραδόσεις. Κοινή συνισταμένη σχεδόν όλων των συμβόλων όμως, που φτιαχνόντουσαν συνήθως από ένα ταπεινό κομμάτι ύφασμα, ήταν ο σταυρός. Μια ξεκάθαρη έκφραση της χριστιανικής πίστης αλλά και διαφοροποίησης από την οθωμανική ημισέληνο.

 

Ως εμβλήματα χρησιμοποιήθηκαν επίσης η κουκουβάγια (ως σύμβολο σοφίας), ο αετός (ως σύμβολο ελευθερίας), ο αναγεννώμενος Φοίνικας, το φίδι, κλαδιά δάφνης και η άγκυρα (στους ναυτότοπους) αλλά και φράση όμως «Ελευθερία ή θάνατος», «Εν τούτω Νίκα», «Μεθ’ ημών ο Θεός», «Ιησούς Χριστός νικά», «Εκ της στάκτης μου αναγεννώμαι» και «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

 

Η παλαιότερη από τις επαναστατικές σημαίες εκείνης της εποχής ήταν αυτή της Φιλικής Εταιρείας, φτιαγμένη με οδηγίες που έδωσε ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών, Γερμανός Γ’. Δημιουργήθηκε από λευκό ύφασμα και έφερε τα σύμβολα του εφοδιαστικού των ιερέων της μυστικής οργάνωσης (τον ιερό δεσμό με τις 16 στήλες) και πάνω από αυτό, έναν κόκκινο σταυρό περιβαλλόμενο από στεφάνι κλαδιών ελιάς. Κάτω από τον σταυρό υπήρχαν δύο λογχοφόρες σημαίες µε τα αρχικά ΗΕΑ και ΗΘΣ (Ή Ελευθερία ή Θάνατος).
Κούρτη Αρετή Διονυσία
Μετάβαση στο περιεχόμενο