Εκδήλωση-για-την-Πυρασφάλεια

Εκδήλωση για την Πυρασφάλεια

Την Παρασκευή 12/05/2023 οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν εκδήλωση με θέμα την Πυρασφάλεια. Η ενημέρωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του σχολείου. Την παρουσίαση αυτή έκανε ο κ. Αργύρης Μακαρούνας, Πυραργός, Αξιωματικός Πυροσβεστικής και απόφοιτος της Νομικής σχολής ΕΚΠΑ. Ως βοηθός αυτής της παρουσίασης ήταν ο Νικόλαος Μαλούκος, Πυρονόμος.

 

Πυρασφάλεια – Μέσα Αντιμετώπισης της Πυρκαγιάς

 

Ο κ. Μακαρούνας ενημέρωσε με τρόπο απλό και κατανοητό, χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα, στους καθηγητές και στους μαθητές τού Σχολείου μας για τα μέσα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς σε αρχικό στάδιο. Μερικά από αυτά τα παραδείγματα ήταν:

  •  Να μην αφήνουμε υλικά που μπορούν να αναφλεγούν όπως ρούχα, κουρτίνες, χαρτικά, πλαστικά κλπ πάνω ή κοντά σε φωτιστικά, σόμπες, γυμνή φλόγα (τζάκι ή κεριά) και γενικά θερμές επιφάνειες.
  • Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καπνίζουμε και αισθανόμαστε υπνηλία, ακολουθούμε φαρμακευτική αγωγή ή έχουμε καταναλώσει αλκοόλ. Είναι πολύ πιθανό να αποκοιμηθούμε με αναμμένο τσιγάρο ιδιαίτερα όταν το κάπνισμα γίνεται στο κρεβάτι.
  •  Να μην αφήνουμε αναμμένα τσιγάρα σε οποιαδήποτε σημείο. Μπορούν εύκολα να αναποδογυρίσουν καθώς καίγονται, να πέσουν στο χαλί ή σε μια εφημερίδα και να προκαλέσουν πυρκαγιά. Τα σβήνουμε καλά στο σταχτοδοχείο και τα βρέχουμε με νερό, πριν τα πετάξουμε στα σκουπίδια.
  •  Συντηρούμε σωστά την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας. Αν αισθανθούμε ασυνήθιστη μυρωδιά, αν τα φώτα τρεμοσβήνουν ή οι ασφάλειες πέφτουν συχνά, καλούμε αμέσως έναν ηλεκτρολόγο.
  •  Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο διαφυγής από το σπίτι, σε περίπτωση πυρκαγιάς και εξασκούμαστε στην εφαρμογή του. Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς δρόμους διαφυγής από κάθε δωμάτιο αν είναι δυνατόν και ένα ασφαλές σημείο συνάντησης έξω από το σπίτι και ποτέ να μη χρησιμοποιούμε τον ανελκυστήρα.

Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην σωστή χρήση των πυροσβεστήρων (ξηράς κόνεως και διοξειδίου του άνθρακα) ως μέσων άμεσης πυρόσβεσης.

 
Επίσης τόνισε την αναγκαιότητα να δίνουν οι πολίτες ακριβείς πληροφορίες στην Π.Υ. (τηλ. 199) σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Ακολούθησαν ερωτήσεις των μαθητών και των διδασκόντων πάνω σε σχετικά ζητήματα.

 

Στην συνέχεια οι διδάσκοντες και οι μαθητές μετέβησαν στο προάυλιο του Σχολείου όπου ο κ. Μακαρούνας έδειξε πρακτικά τη χρήση ενός πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως. Έπειτα τα παιδιά ένα προς ένα είχαν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον πυροσβεστήρα. Έμαθαν πως να τον απασφαλίζουν και πως να τον ενεργοποιούν.

 
Αυτή η βιωματική ενημέρωση πάνω σε θέματα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη στην μαθητική μας κοινότητα. Έπειτα ο Διευθυντής του σχολείου, κος Δημήτρης Γρηγοριάδης, επεσήμανε τη σημαντικότητα της δράσης  για τους μαθητές και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες που συνέβαλαν στην υλοποίησή της.

 

 

 

Κούρτη Αρετή Διονυσία

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο